Recept: mungbonen soep

Mungbonen? Geen straf als je er nog nooit eerder van gehoord hebt, dat was mij bij ook het geval. Als kiem kennen we ze echter maar al te goed; de taugé in je loempia is het mini plantje dat namelijk groeit uit de mung boon. Tijdens mijn yoga teacher training vertelde mede cursist Jenny over het bestaan van deze soep af. Want mungbonen soep is niet zomaar een soepje, het is een soep die in de Ayurvedische wereld bekend staat om haar positieve detox resultaten. Als eigenaresse van Juizs wordt het dan hoog tijd om deze soep uit te proberen, dus het werd Monday Mungbean day. 

Wat zijn de pro’s van mungbonen soep

  • Het heeft een buitengewoon reinigend effect dus sluit goed aan op een Juizs detox
  • Het helpt je op een gezonde manier (over)gewicht verliezen of om op gewicht te blijven. Altijd leuk!
  • Het is echt super makkelijk om te maken, je hebt alleen wel tijd nodig
  • De kruiden en specerijen hebben een stimulerende werking op de spijsvertering.
  • Het helpt bij darmproblemen en bij ‘luie’ darmen.
  • Het is voedzaam en licht verteerbaar.
  • Het is perfect voedsel voor vegetariërs of veganisten omdat het veel kalium bevat (goed voor hart en bloedvaten), vezels, vitamine B, C, veel eiwitten, en mineralen. Een prima vleesvervanger dus.
  • Het geeft je langdurige en stabiele energie.
  • Het is echt super goedkoop, ik was € 0,99 kwijt voor een zakje mungbonen bij de AH en ik heb de helft maar gebruikt voor 4 grote koppen soep. Voor de rest heb je eigenlijk alleen maar wat kruiden, een knoflookteentje en een uitje nodig.
  • Het bevat weinig calorieën.
  • Door de vezels die het bevat, vult de soep goed.

Wat zijn de cons?

  • Je moet het wel even van te voren plannen. De bonen moeten minimaal 6 uur, bij voorkeur een hele nacht, van te voren weken. Daarna moet je de soep minimaal 60 minuten laten koken. Dus niet bepaald een soepje dat binnen 10 minuten op tafel is helaas (tip:  maak 1 keer een grote hoeveelheid en vries per portie in; dan heb je het de andere dagen wel binnen 10 minuten op tafel, want dan is het alleen een kwestie van opwarmen)
  • De mungbonen activeren je darmen flink. Dat betekent dat je er best winderig van kan worden…Oeps… Even uitleggen thuis dus!
  • De soep smaakt gelukkig wel veel beter dan dat hij er uit ziet. Net als erwten soep wordt het een groenige drek. Niet bepaald Instagram waardig

Zo maak je de mungbonen soep

-Was de mungbonen en laat ze minimaal 6 uur tot 1 nacht weken in ruim water

-Kook vervolgens de mungbonen in ruim vers water met 2 eetlepels kurkuma en 1 eetlepel komijn zaad voor ongeveer een uurtje. De laatste 10 minuten heb ik ook een handjevol broccoli roosjes meegekookt. Dit hoort er eigenlijk niet in, maar die had ik nog toevallig liggen in de koelkast

– Verhit in een hoge pan kokosolie. Strooi daar een eetlepel mosterdzaadjes in. Zodra deze (net als in popcorn) beginnen de poppen – vandaar de hoge pan- voeg je een gesnipperd uitje, chilipeper en knoflookteentje toe.

-Ik houd persoonlijk wel van kruidig, dus ik heb ook een eetlepel curry madras kruiden toegevoegd.

-Roerbak totdat de knoflook en uitje glazig zijn en en voeg toe aan je soep.

-Pureer de soep breng op smaak met (Himalaya) zout en peper naar smaak en done!

eet smakelijk!

GERELATEERDE BERICHTEN

  • Detox Sapkuur

    Artikel Parool: Waarom vasten goed voor je is

    Periodiek honger lijden is goed voor ons lichaam. Maar de drang om bovenmatig te eten zit diep in onze genen. Minder eten is lastiger dan af en toe niets eten. We hebben altijd geleefd onder omstandigheden waarin voedsel niet continu beschikbaar was. Pas de laatste paar honderd jaar, sinds de industriële revolutie, hebben heel veel […]

  • Detox Sapkuur

    Laaggradige ontstekingen: wat betekent dat voor je stofwisseling?

    Veel mensen hebben last van schildklierklachten door een tekort aan actief schildklierhormoon. Symptomen hiervan zijn kouwelijkheid, droge huid, vermoeidheid, haaruitval, zwakke nagels, depressieve gevoelens, gewichtstoename, obstipatie en hoofdpijn. Schildklierklachten komen veel meer bij vrouwen voor dan bij mannen. Één van de oorzaken is chronische laaggradige ontsteking. Een wat?? Een laaggradige ontsteking. Wat is dat toch, […]

  • JUIZS sappen

    Het verschil tussen HPP en Pasteurisatie

    5 minuten leestijd ‘Hoe lang zijn jullie sappen houdbaar?’ is een vraag die wij regelmatig gesteld krijgen. Hier kunnen wij niet zomaar een antwoord op gegeven omdat dit ieder moment kan verschillen en ook per smaak kan verschillen. Als je sappen van ons ontvangt controleer dan altijd de houdbaarheid, deze vind je op de dop. […]

  • Recepten

    Internationale Pindakaasdag

    JE VERZINT HET NIET, HET IS VANDAAG INTERNATIONALE PINDAKAAS DAG! Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden? Onze collega Bianca die samen met Sylvia de voedingsadviesgesprekken voert, heeft elke vrijdag met een vriendin een pindakaas date. Haar favoriete recept? Dat is by far onderstaande pindakaas smoothiebowl: Wat heb je nodig? 1 banaan ½ avocado […]

  • sapkuur 3 dagen

    Wat is autofagie ? Cel kannibalisme klinkt heftig maar is supergezond.

    Toen ik de opleiding orthomoleculaire voedingsleer volgde, vertelde de docent de volgende anekdote, die mij altijd is bijgebleven: In een wetenschappelijk onderzoek naar het effect van vasten hebben ze een keer een groep mensen voor een onbekende termijn in een bos gedropt zonder enige vorm van voeding. Iedereen in die groep had wel een of […]

  • Recepten

    Easy Tomatensoep

    Ken je die dagen? Je bent de hele dag druk geweest en komt dan eindelijk thuis, maar je moet dan eigenlijk ook nog boodschappen doen. Je kijkt naar buiten, het mooie weer is echt voorbij en het begint net flink te regenen. Dan heb ik de neiging om in de voorraad kast te duiken en […]